Znajdź asymptoty pionowe i ukośne funkcji.
naaper: znajdź asymptoty pionowe i ukośne funkcji:
a) f(x) = (x−3)/(x
2−9)
(1/2)
b) f(x) = (1+x
2)
(1/2)/x
c) f(x) = (3
x)/(3
x−2
x)
https://zapodaj.net/images/9998c4439c88d.png
znam definicje i ogolnie wiem jak robic podobne przyklady, nie wiem jednak co w sytuacji jak
mamy pierwiastek czy potege.
6 gru 13:50
Jerzy:
W niczym to nie zmienia sposobu obliczania.
6 gru 14:02
naaper: czyli nie wyciągać go z mianownika? po prostu podstawiać?
6 gru 14:04
Jerzy:
Przecież to liczenie granic.
6 gru 14:07