W zależności od parametru m wyznacz liczbę rozwiązań równania.
Kasia: W zależności od parametru m wyznacz liczbę rozwiązań równania.
6 gru 13:27
Omikron: Narysuj wykres lewej strony równania
6 gru 13:32
Kasia: | | 2 | |
uprościłam to do 1+ |
| =m czy dobrze? |
| | x+1 | |
6 gru 13:33
Jerzy:
| | x+1 | | 1 | |
Dla: x + 1 ≥ 0 mamy: f(x) = |
| = |
| |
| | (x+1)(x−1) | | x−1 | |
| | −1 | |
Dla: x + 1< 0 mamy: f(x) = |
| |
| | x−1 | |
Teraz zrób szkic tej funkcji i badaj w ilu punktach prosta: y = m
przecina wykres w zależności od m.
6 gru 13:33
Jerzy:
Oczywiście z dziedziny wyrzucasz : x = 1 oraz x = −1
6 gru 13:36
Jerzy:

Tutaj masz wykres
6 gru 13:39
Kasia: dziękuje za pomoc
6 gru 13:45