pochodna
bartek: Oblicz pochodna
800*√30−p
6 gru 11:26
Jerzy:
| | −1 | | −400 | |
f'(p) = 800* |
| = |
| |
| | 2√30−p | | √30−p | |
6 gru 11:28
bartek: wytłumaczyłbys mi jak to zrobiłes?
6 gru 11:28
bartek: skad ta −1 i 2*√30−p
6 gru 11:29
Jerzy:
| | f'(x) | |
(√f(x))' = |
| , a stałą 800 wyłączasz przed pochodną. |
| | 2√f(x) | |
6 gru 11:30
bartek: a okej dzięki
6 gru 11:31
bartek: ale czemu −1
6 gru 11:33
Jerzy:
(30 − p)' = −1
6 gru 11:35
bartek: a okej faktycznie pochodna z 30 = 0 a z p =1 i jest − xD DZIEKI
6 gru 11:40