Trygonoemtria pytanie.
Macko z Bogdanca: Trygonoemtria pytanie.
Jak olbliczyc wspolczynniki b i c takie ze b>0 i c jest najwieksza liczba ujemna spelniajaca
warunski zadania...
a=−2.7
d=−1.3
f(x)=asin(bx+c)+d Mam podane jeszcze dwa punkt P1=(−2,−4) i P2=(3, 1.4)
Najmniejsza wartosc dla argumentu −2, Najwieksza dla argumentu 3...
Probowalem podstawiac cos pod ten wzor, ale mi nie wychoidzi... Moglby ktos pokazac jak to
zrobic?
5 gru 23:11
===:
Cyba coś w tej treści zadania jest nie halo
−4=−2,7sin(−2b+c)−1,3 ⇒ −2,7=−2,7sin(−2b+c) ⇒ sin(−2b+c)=1
1,4=−2,7sin(3b+c)−1,3 ⇒ 2,7=−2,7sin(3b+c) ⇒ sin(3b+c)=−1
−2b+c=π/2
3b+c=π/2
6 gru 10:45
Macko Z Bogdanca : O kurcze, cos myślałem o układzie równań,ale porzucilem ten pomysł zanim spróbowałem, dzięki
6 gru 10:48
===:
ale w treści coś chyba skopałeś

Ten układ jest "sztywny"
6 gru 10:54
Macko z Bogdanca: Tresc jest nastepujaca: Na rysunku ponizej przedstawiony jest wykres funkcji f(x)=asin(bx+c)+d.
gdzie xeR Najmniejsza wartosc funkcji jest przyjmowana dla argumentu −2,a najwieksza dla
argumentu 3.
Na podstawie danych wyznacz wspolczynniki a,b,c,d wiedzac ze a<0, b>0 i c jest najwieksza
liczba ujemna
spelniajaca wwarunki zadania. P1 (−2,−4) P2 (3, 1,4)
Jest jeszcze wykres funckji sinus ktorego nie potrafie tutaj narysowac, ale na nim zaznaczone
sa tylko te punkty
te punkty.
odpowiedzi to a=−2,7 b=pi c=−3pi/2 d=−1.3
6 gru 14:24
Macko z Bogdanca: Przepraszam, ze odkopuje, ale dalej nie moge sobie poradzic z tym zadaniem...
Robilem kilka ukladow rownan i dalej mi nei wychodzi...
7 gru 21:47
ICSP: a rysunku jak nie było tak nie ma.
7 gru 21:58
Macko z Bogdanca: Nie wiem jak go naszkicowac
7 gru 21:58
Macko z Bogdanca: Dobra, akurat udalo mi sie do tego dojsc, teamt do zamkniecia
7 gru 22:00