matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna
Michał:
Cześć mam małą prośbę,policzyłby mi ktoś taką pochodną,wiem jak się dzieli pochodne ale za nic nie chcę mi wyjść dobry wynik:
−2x
2
f(x)=
(x+1)
2
5 gru 22:05
'Leszek:
Skorzystaj z tw.o pochodnej ilorazu funkcji
(−2x
2
) ' *(x+1)
2
− (−2x
2
)*[ ( 1+x)
2
] '
f '(x) =
( 1+ x)
4
5 gru 22:12
Mila:
−4x*(x+1)
2
−(−2x
2
)*2*(x+1)
f'(x)=
=
(x+1)
4
(x+1)*[−4x*(x+1)+4x
2
]
=
=
(x+1)
4
−4x
2
−4x+4x
2
−4x
=
=
(x+1)
3
(x+1)
3
5 gru 22:13
Michał:
Dziękuję,już rozumiem
5 gru 22:27