Określ zbiór wartości Funkcji Trygonometria
Matematycznykociak: Określ Zbiór wartości funkcji
f(x)=4sin2−4sin+5
5 gru 21:38
yht:
f(t) = 4t2−4t+5, t∊<−1,1>
szukasz najmniejszej (fmin) i największej (fmax) wartości funkcji f(t) w przedziale
<−1,1>
zbiór wartości to: <fmin; fmax>
5 gru 21:40
Matematycznykociak: po podstawieniu wychodzi fmin(−1)=13 a fmax(1)=5 a w odpowiedziach jest zw=<4;13>
5 gru 21:46
Mila:
Nie możesz tak zapisywać funkcji trygonometrycznych, trzeba zawsze pisać argument.
zapis: sin2 jest bez sensu.
5 gru 21:48
Matematycznykociak: O dzięki za przypomnienie często zapominam aby pisać sinx zamiast sin
Postaram się to poprawić. A co do zadania mam uznać że w odpowiedziach wkradł się błąd ?
5 gru 21:50
yht:
| | −b | |
policz p = |
| dla funkcji f(t) − zauważysz że p "wpadnie" w przedział <−1,1> |
| | 2a | |
zatem wartość minimalna będzie równa f(p) a nie f(−1)
5 gru 21:51
Alky: Możesz też np policzyćpochodną i zobaczyć, że ekstremum ( minimum ) jest 4 dla t =1/2
5 gru 21:52
Eta:
f(x)=4sin
2x−4sinx+5 sinx=t , t∊<−1,1>
| | 4 | | 1 | |
g(t)=4t2−4t+5 tmin= |
| = |
| ∊<−1,1> |
| | 8 | | 2 | |
g(−1)= 4+4+5=13
g(1)=4−4+5= 5 t
max= 13
ZW
f= <4,13>
5 gru 21:53
Matematycznykociak: o Dzięki wielkie za pomoc teraz wychodzi
5 gru 21:56