Dowodzenie nierówności
Dtw: Proszę o pomoc w zadaniu z dowodzeniem nierówności:
| a3 | | b3 | | c3 | | a2 | | b2 | | c2 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| b2 | | c2 | | a2 | | b | | c | | a | |
5 gru 21:31
jc: Dla a=b=c=2 mamy 3 ≥ 6.
5 gru 21:57
Dtw:
5 gru 22:00
'Leszek: Niestety pomylka , dla a=b=c=2 otrzymujemy 6≥6
5 gru 22:02
jc: Oj, źle odczytałem potęgi po lewej stronie.
5 gru 22:05
Dtw: Nic nie rozumiem
5 gru 22:08
jc:
Dodajesz stronami, porządkujesz i masz swoją nierówność.
5 gru 22:36
jc: Należy założyć, że liczby a,b,c są dodatnie.
(a+b)(a−b)
2 ≥ 0
(a
2 − b
2)(a−b) ≥ 0
Dzielimy przez b
2
Dopisujemy trzy podobne nierówności i dodajemy stronami.
5 gru 22:43