Rysunek do zadania
cotyniepowiesz98: Dane są funkcje f(x)=1/2x2+a i g(x)=1/x. Dla jakiej wartości parametru a styczne do wykresów
funkcji f i g w punkcie ich przecięcia są prostopadłe?
Proszę o wykonanie rysunku, bo nie potrafię zrozumieć co i gdzie się przecina. Tylko rysunek
(może być roboczy). Z góry dziękuję.
5 gru 21:08
Adamm: po co ci rysunek? f(x)=g(x) i wyznaczasz x
5 gru 21:13
===:
zgodnie z treścią punkt przecięcia zależy od a
Masz tak dobrać a by styczne do wykresów obu funkcji w punkcie przecięcia były prostopadłe
5 gru 21:14
===:
tak to dużo nawyznaczasz
5 gru 21:16
===:
5 gru 21:24
===:
f'(x)*g'(x)=−1
5 gru 21:26