1 | 1 | 1 | 1 | ||||
, | , | , | |||||
2 | 4 | 8 | 16 |
1 − qn | ||
Sn = a1 * | ||
1 − q |
1 | 1 | |||
q = | bo kolejne wyrazy powstaja przez pomnozenie | |||
2 | 2 |
1 | ||
a1 = | bo pierwszy wyraz tyle wynosi | |
2 |
1 | ||
a1= | ||
2 |
1 | 1 | 1 | 2 | 1 | ||||||
q= | : | = | * | = | ||||||
4 | 2 | 4 | 1 | 2 |
1−q10 | ||
S10=a1* | ||
1−q |
1 |
| ||||||||||||
S10= | * | = | |||||||||||
2 |
|
1 | 2 | 1 | 1024−1 | 1023 | ||||||
= | * | *(1− | )= | = | ||||||
2 | 1 | 1024 | 1024 | 1024 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |