Pochodne
Werson: Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczeniu.
Oblicz pochodną.
a) f(x) = 3x − 4√x2x
b) f(x) = x−5√x
c) f(x) = x*sinx
d) f(x) = √xlnx
e) f(x) = (x3 + 2x2 − 5x +1)ex
f) f(x) = sinxx
g) f(x)= 1 + lnx4x
5 gru 20:46
Jack: Prosisz o pomoc, zatem w czym problem?
a)
Zamien 4√x na x1/4
5 gru 20:52
Werson: to jest dobrze?
c) f'(x) = x' * sinx + x * cos x = sinx + xcosx
d) f (x) = 12√x * 1x + √x * 1x (wymnożyć i sprowadzić do wspólnego
mianownika? ? ?)
g) f'(x) = −lnx4x2
f) f(x) = cosx * x − sinx * 1x2
dalej nie wiem jak zrobić a, b i e...
5 gru 21:16