płacę w PLN za zrobienie tego zadania
kuubek: Zbadaj przebieg zmienności i narysuj wykres funkcji
a) f(x)=3x⁴−4x³−12x²
b)f(x)=x/x²−4x+3
Etapy badania przebiegu zmienności funkcji:
I. Własności funkcji wynikające ze wzoru:
1) Dziedzina
2) Granice na końcach przedziałów określoności funkcji.
3) Asymptoty funkcji.
4) Określamy ciągłość funkcji.
5) Punkty przecięcia się wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych:
a) z osią OY : OX
b) z osią OX: y=0 − miejsca zerowe
II. Własności funkcji wynikające z pochodnej:
1) Obliczamy pochodną i określamy jej dziedzinę.
2) Miejsca zerowe pochodnej.
3) Przedziały monotoniczności funkcji.
4) Ekstrema lokalne funkcji.
III. Wypełniamy tabelę przebiegu zmienności funkcji.
IV. Na podstawie tabeli i wcześniejszych obliczeń sporządzamy szkic wykresu funkcji.
Trochę roboty jest więc płace za poprawne rozwiązanie zadania. Potrzebne jak najszybciej.
5 gru 20:42