KUBA: Ix-2I + IxI = 3
Ix+3I - 2I1-xI ≥ 2
jak to rozwiązać
6 lis 16:56
matek: 1. |x-2| + |x| = 3
x-2>=0 i x-2<0 x>=0 i x<0
X>=2 x<2
(narysuj sobie teraz oś i zaznacz 0 oraz 2.
Mamy trzy zbory, w któych będziemy rozpatrywali tą równość:
1. (-niesk;0)
-x+2-x=3
-2x=1
x=-1/2
2. -x+2+x=3
0=1
równanie sprzeczne
3. x-2+x=3
2x=5
x=5/2
Odp. x=-1/2 oraz x=5/2 są rozwiązaniami równania.
2. Ix+3I - 2I1-xI ≥ 2
1. (-niesk,-3)
-x-3-2+2x>=2
x>=7
x>=7 nie ma części wspólnej ze zbiorem (-niesk, -3), wiec zbiór jest pusty.
2. [-3,-1]
x+3-2+2x>=2
3x>=1
x>=1/3
x>=1/3 nie ma części wspólnej ze zbiorem [-3,-1], wiec zbiór jest pusty.
3. x+3+2-2x>=2
-x>=-3
x=<3
x należy do zbioru (-1,3].
Odp. x naleźy do zbioru (-1,3].
Mam nadzieję, że nie zrobiłem rzadnego glupiego bledu
6 lis 17:49
Kuba: mogłbys jeszcze do pierwszeg przykładu napisac przedziały jakie są bo tam nie ma prosze i
dziekuje bardzo za zadanie
6 lis 18:15
matek: Pierwszy przedział (-niesk,0)
drugi przedział [0,2)
trzeci [2,niesk.)
6 lis 18:31
Tczibo: A skad wiemy jak trzeba opuscic np.
Ix-2I + IxI = 3
(-∞,0)
-x+2-x=3
W obydwoch zamieniles znaki przy opuiszczeniu
w [0,2) tylko w pierwszym
-x+2+x=3
A w [2,∞)
wcale nic nie zmieniles. Skad to wiedziec ?
7 lis 13:03
7 lis 16:21
Tczibo: Czyli np mam takie cos
|x+4|+|x-5|<3
Jestem w przedziale
(-∞,-4]
to bedzie -x-4-x-5<3
(-4,5]
-x-4+x-5<3
(5,∞)
x+4+x-5<3
Gdzies znowu wyczytalam ze moduly to w tym przypadku by byly -4, 5 . Moglbys mi to
jeszcze raz dokladniej wytlumaczyc na co patrzyc ? Dzieki
7 lis 16:52
Tczibo: "Jak jestes w przedziale dla ktorego .. wartości pod modułami" Czyli o ktore tu chodzi ?
7 lis 16:53
coco: tak

!
bierzesz liczbe z tego przedziału podstawiasz za x do jednego i do drugiego modułu i
wiesz czy ujemna czy dodatnia
jak ujemna to zmieniasz znaki jak dodotnia to nie zmieniasz
KUMASZ

? jużżżżżżż
7 lis 17:52
Tczibo: No ale dowolna liczbe z przedzialu ? jak tak to
(-∞,-4]
Jak podstawie -5 to by wyszlo
-5-4 i 5-5 to jest -9 (ujemna) 0 (neutralna)
jak -6 to pierwsza ujemna druga dodatnia. Jak to wtedy rozpatrrzyc ?
7 lis 18:11
Tczibo: a w drugim przypadku to przeciez podstawilam raz -3 potem, 5, 4 i wychodzi
teraz -3
-3 - 4 = - 7 i -3 - 5 = -8 (minus i minus)
teraz 4
4 - 4 = 0 i 4 - 5 = -1 (neutralna i minus)
teraz 5
5 - 4 = 1 i 5 - 5 = 0 (dodatnia i neutralna)
caly czas co innego

//
7 lis 18:17
coco: Ufffffff

!
nie ma żadnej neutralnej


" posłuchaj" uważnie
Ix-2I i oddzielnie I x I np w (-∞, 0)
zera nie podstawiasz bo
przedział
otwarty czyli bez zera
weź np x = - 3 (b0 jest w tym przedziale)
pod pierwszym modułem
będzie I -3 -2 I = I -5 I czyli ujemna pod modułem więc
zmienisz znaki
I x -2I → -x +2
w Ix I otrzymasz I -3 I tez ujemna pod modulem więc
zmieniasz znaki
stąd w przedziale ( - ∞ , 0) otrzymasz
- x +2 - x = 3
i teraz rozwiazujesz juz normalnie
pamietając by rozwiązanie należało do rozpatrywanego przedziału
jak należy to jest rozwiązaniem
jak nie należy to nie jest
i tak dalej postępujesz ta sama metodą KUMASZ JUŻŻ


:
7 lis 18:26
Rafał: x3-2x2-x+2=0
28 gru 16:55
%3Cpre%3E%3Cb%3ERafa%C5%82%3A%3C%2Fb%3E%20x%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E-2x%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E-x%2B2%3D0%0A%3C%2Fpre%3E
28 gru 16:55
%253Cpre%253E%253Cb%253ERafa%25C5%2582%253A%253C%252Fb%253E%2520x%253Csup%253E3%253C%252Fsup%253E-2x%253Csup%253E2%253C%252Fsup%253E-x%252B2%253D0%250A%253C%252Fpre%253E
28 gru 16:55
haha: 5(6 x-7)-3x dla x=-0,5
4 lut 14:57
dawid: 3(x-4)-4(2x-7)=2(x+5)
11 mar 20:13
da: 4x-7<2x+3
17 mar 19:06
bbbeeeaaa:
√2
−−−−−−
2√3−4
usuń niewymiernosc
14 cze 13:32