równanie trygometryczne Zbiór zadań kiełbasy
Matematycznykociak: Równanie trygometryczne
kiełbasa zadanie 583
sin2(x)+sin2(2x)=sin2(3x)
sin2(x)−sin2(3x)+sin2(2x)=0
(sinxsin3x)(sinx+sin3x)+4sin2cos2=0
I dalej nie mam weny ... Pomoże jakaś dobra dusza ?
5 gru 20:34
Adamm: sin
2(x)−(3sinx−4sin
3x)
2+4sin
2xcos
2x=0
sin
2(x)(1−(3−4sin
2x)
2+4cos
2x)=0
sinx=0 lub 1−(9−24sin
2x+16sin
4x)+4−4sin
2x=0
sinx=0 lub −16sin
4x+20sin
2x−4=0
sinx=0 lub 4sin
4x−5sin
2x+1=0
Δ=25−16=9
| | 1 | |
sinx=0 lub sinx=1 lub sinx=−1 lub sinx=U{1{2} lub sinx=− |
| |
| | 2 | |
5 gru 20:46
Adamm: | | 1 | |
tam na końcu miało być sinx= |
| oczywiście |
| | 2 | |
5 gru 20:47
Mila:
sin
2(x)+sin
2(2x)=sin
2(3x)
sin
2(x)−sin
2(3x)+sin
2(2x)=0
(sinx−sin3x)*(sinx+sin3x)+sin
2(2x)=0⇔
| | x+3x | | x−3x | | x+3x | | x−3x | |
2cos |
| *sin |
| *2sin |
| *cos |
| +sin2(2x)=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
2 cos(2x)*
sin(−x)*2*sin(2x)*
cos(−x)+sin
2(2x)=0
−sin
2(2x)*2cos(2x)+sin
2(2x)=0
sin
2(2x)*[−2cos(2x)+1]=0
| | 1 | |
sin(2x)=0 lub cos(2x)= |
| |
| | 2 | |
| | π | | π | |
2x=kπ lub 2x= |
| +2kπ lub 2x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | |
| | kπ | | π | | π | |
x= |
| lub x= |
| +kπ lub x=− |
| +kπ |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
5 gru 21:45