Trygonometria Rozwiąż równanie
Matematycznykociak: Witam państwa. Dzisiaj mój matematyk stwierdził że się pokiełbasimy i mam takie zadanie
rozwiąż zadanie
sin2α=cosα+|cosα|
rozpisałem to i wyszło tak
dla cosα>=0
cosα=0 lub sinα=1
więc
cosx x={0;π 2pi} sinx x=1 x=π/2
Dla cosx<0
sin2α=0
x=kπ/2 x=π/2 π 3/2π 2π
w odpowiedziach jest x=π/2 lub x=π lub x=3π/2
Gdzie popełniłem błąd i jak z tych czterech przedizałów podać jedną odpowiedź ?
5 gru 20:10
Mila:

Rozważymy równanie w przedziale <0,2π>
| | π | | 3π | |
1) cosx≥0⇔x∊<0, |
| >∪< |
| ,2π>⇔ |
| | 2 | | 2 | |
sin2x=2cosx
2 sinx*cosx−2cosx=0
2cosx=0 lub sinx=1
2)
sin2x=0
x=π
5 gru 20:55