Rozwiąż
Janek: Zad1
Dywidenda na akcję dla BMC Corporation wzrastała 6% w ciągu roku przez ostatnie 6 lat. Wyznacz
wartość akcji BMC, jeśli sytuacja ta będzie trwała w przyszłości. Zakładamy, że D0=3,5, Rf=9%,
RM=16% i βBMC=1,3.
Zad2.
Inwestor oszacował na podstawie historycznych, dziennych stóp zwrotu, że kowariancja pomiędzy
stopami zwrotu z akcji X i indeksu WIG wynosi 0,00036. Natomiast średnia stóp zwrotu dla akcji
X −> RX=0,11 oraz dla WIGu RWIG=0,10. Zmienność mierzona odchyleniem standardowym, wynosi
odpowiednio: dla akcji sX=0,36 a dla rynku sWIG=o,32. Na podstawie powyższych danych proszę
oszacować współczynnik beta.
5 gru 19:58