Zadanie z funkcji liniowej
Ilona : Napisz wzór funkcji liniowej wiedząc, że:
a) α=45 stopni, x0= −6
b) przechodzi przez punkt P (1, 2) i jest równoległa do funkcji y= 2x−5
c) przechodzi przez punkty P (4,2) oraz M (3, 0)
Mam to na jutro zadane, no i sobie zrobiłam ale nie jestem pewna

a) y=x−6
b) y=2x
c) y=2x−6
Czy są to poprawne odpowiedzi

? Bardzo proszę o pomoc.
5 gru 19:24
Ilona : Mogę liczyć na pomoc?
5 gru 19:38
Mila:

a)
y=ax+b, a=tg(45
o)=1
y=x+b i x
0=−6 (jeśli to miejsce zerowe?)
0=−6+b⇔b=6
y=x+6
5 gru 19:45
Mila:

b) przechodzi przez punkt P (1, 2) i jest równoległa do funkcji y= 2x−5
k: y=2x+b i 2=2*1+b⇔b=0
m: y=2x
5 gru 19:48
5-latek:

Do a)
napisalas taki wzor funkcji
y=x−6 to oznacza ze wykres przecina os OY w punkcie P=(0,−6)
czyli miejsce zerowe tej funkcji co napisalas to x
0=6
A Ty masz miec miejcse zerowe x
0=−6 (tam gdzie punkt A
Czyli wykres funkcji musi przechodzic przez punkt A=(−6,0)
skoro α=45
o to juz wiemy ze wsoilczynnik kierunkowy tej prostej a=1
Teraz podstaw wspolrzedne puntu A i policz b
5 gru 19:48
Ilona : Dziękuję

A b) i c)
5 gru 19:49
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Nie widziialem ze odpisalas
5 gru 19:50
Mila:

c) przechodzi przez punkty P (4,2) oraz M (3, 0)
y=ax+b
2=4a+b
0=3a+b
−−−−−−−−−− odejmuję stronami
2=a
y=2x+b
0=2*3+b, ⇔b=−6
y=2x−6
5 gru 19:52
Ilona : Czyli w a) miałam błąd, a b) i c) dobrze?
Dzięki wielkie za pomoc
5 gru 19:57
Mila:
5 gru 19:59