2 | ||
Punkt p o dodatnich współrzędnych należy do wykresu funkcji określonej wzorem f(x)= | . | |
x |
4 | ||
Wyznacz odciętą punktu P tak, aby jego odległość od prostej o równaniu y=− | x−2 była | |
3 |
4 | ||
k1: y = − | x − 2 ⇒ 4x + 3y + 6 = 0 | |
3 |
2 | ||
P = (x, | ) i x > 0 | |
x |
| 4x2 + 6x + 6 | ||||||||||||
d = | = | ||||||||||||
√16 + 9 | 5x |
4x2 + 6x + 6 | ||
d(x) = | → minimum itd | |
5x |
4 | 4 | |||
k2: y = a2x + b2, k2 ∥ k1 ⇒ a2 = − | , y = − | x + b2 | ||
3 | 3 |
2 | ||
Punkt P jest punktem jedynym wspólnym hiperboli y = | i prostej k2 | |
x |
4 | 2 | |||
− | x + b2 = | ⇒ 4x2 − 3b2x + 6 = 0 i Δ = 0 itd. | ||
3 | x |
2 | ||
f(x)= | , x>0 | |
x |
−2 | ||
f'(x)= | ||
x2 |
−4 | ||
f'(x0)=a= | ||
3 |
−2 | −4 | ||
= | |||
x02 | 3 |
3 | ||
x02= | ∧ x0>0 | |
2 |
3 | √6 | |||
x0=√ | = | |||
2 | 2 |
2 | 4 | 2√6 | ||||
y0= | = | = | ||||
x0 | √6 | 3 |
−4 | ||
y= | x−2 |*(−3) | |
3 |
|4x0+3y+6| | 6+4√6 | |||
d(P,l)= | = | |||
√42+32 | 5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |