matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica
Ola:
Oblicz granicę:
lnx
lim
lnsinx
x−>0
+
5 gru 19:20
Jack:
korzystajac z l'hospitala
lnx
1
x
1
sinx
lim
= lim
= lim
*
lnsinx
1
*cosx
sinx
x
cosx
x−>0
+
sinx
wiemy ze lim
przy x−>0 dąży do 1, zatem
x
sinx
1
1
... = lim
*
= 1 *
= 1
x
cosx
1
5 gru 22:15