Trygonometria - nierownosc
murarztynkarzakrobata: Tg2 x=√3tgx
Czy w takim przypadku mogę skrócić równanie przez tgx? Wtedy wyszlo by mi tgx=√3
5 gru 19:20
Mila:
Nie skracasz, bo gubisz rozwiązanie, nie dzielimy przez zero!.
| | π | |
tg2x−√3tgx=0 i x≠ |
| +kπ⇔ |
| | 2 | |
tgx*(tgx−
√3)=0⇔
tgx=0 lub tgx=
√3
5 gru 20:08
murarztynkarzakrobata: Czyli robiąc tak jak ja musiałbym podzielić zadanie na dwie części tj. Tgx≠0 a potem rozpatrzyć
co się dzieje jak tgx=0 ?
5 gru 20:31
murarztynkarzakrobata: I czy trzeba pisać ten warunek o asymptotach tgx?
5 gru 20:32
Adamm: masz na myśli dziedzinę? tak
5 gru 20:32