Granice
Jacob: limx−>(π/2)−(x/arcctgx) = + ∞
limx−>(π/2)+(x/arcctgx) = + ∞
limx−>−∞(x/arcctgx) = + ∞
limx−>+∞(x/arcctgx) = − ∞
limx−>+∞(1/arcctgx) = tutaj nie wiem jak obliczyć, ponieważ wychodzi mi [1/0]
limx−>+∞(1/arcctgx) = 1/π
Czy są to poprawnie obliczone granice ?
5 gru 19:15
Jacob: Pierwsza granica oczywiście pomyłka, nie ma asymptot pionowych.
5 gru 19:18
Jacob: Druga tak samo.
Proszę o pomoc przy 3, 4, 5 i 6 granicy
5 gru 19:19
Jacob: Podbijam
5 gru 19:52
Adamm: 1, 2 jest źle
3 jest ok
4 powinno być
∞ zamiast −
∞
| | 1 | | 1 | |
5 limx→∞ |
| = [ |
| ] = ∞ |
| | arcctgx | | 0+ | |
6 zakładam że miało być x→−
∞
5 gru 20:00
Adamm: stój, w trzecim powinno być −∞
5 gru 20:02
Jacob: Ciężko się pisze na telefonie stąd też parę głupich błędów przy przepisywaniu

W 3 jest błąd, wiem o tym, ponieważ mi również wyszło w 3 −
∞ bo wystarczy podstawić i wychodzi
[−
∞/π], ale wolframalpha stwierdza, że powinno być
∞, także zasugerowałem się jego
odpowiedzią. Skąd taka rozbieżność ?
Tak w 6 miało być x−>−
∞.
Co do 5 to skąd wnioskować, że 0
+
5 gru 20:09
Adamm: stąd możemy wnioskować że 0+, ponieważ arcctgx>0
co do wolframa, nie mam pojęcia co się dzieje, może coś źle wpisałeś, a może wolfram źle to
zinterpretował
5 gru 20:16
Jacob: A no tak, pomieszało mi się wszystko. Dziękuję Panie Adamie
5 gru 20:21
Jacob: Mam jeszcze jedno zadanie.
f(x) = x2*e−x
Asymptot pionowych brak, natomiast przy obliczaniu współczynnika A asymptoty pionowej wychodzi
ciągle [0/0], korzystam z de'Hospitala i nadal w kółko to samo, także na pewno robię coś nie
tak.
5 gru 20:52
Adamm: masz na myśli ukośne
| | x2 | | 2x | | 2 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | ex | | ex | | ex | |
| | x | | 1 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | ex | | ex | |
lim
x→−∞ x
2e
−x =
∞
asymptota ukośna prawostronna y=0
5 gru 20:56
Adamm: czy tam pozioma, praktycznie to samo
5 gru 20:56
Jacob: Tak, miałem na myśli ukośne. Lepiej pójdę spać, bo myślę o czym innym, a piszę całkowicie co
innego
5 gru 21:07