matematykaszkolna.pl
Granice Jacob: limx−>(π/2)−(x/arcctgx) = + limx−>(π/2)+(x/arcctgx) = + limx−>−(x/arcctgx) = + limx−>+(x/arcctgx) = − limx−>+(1/arcctgx) = tutaj nie wiem jak obliczyć, ponieważ wychodzi mi [1/0] limx−>+(1/arcctgx) = 1/π Czy są to poprawnie obliczone granice ?
5 gru 19:15
Jacob: Pierwsza granica oczywiście pomyłka, nie ma asymptot pionowych.
5 gru 19:18
Jacob: Druga tak samo. Proszę o pomoc przy 3, 4, 5 i 6 granicy emotka
5 gru 19:19
Jacob: Podbijam
5 gru 19:52
Adamm: 1, 2 jest źle 3 jest ok 4 powinno być zamiast −
 1 1 
5 limx→

= [

] =
 arcctgx 0+ 
6 zakładam że miało być x→−
5 gru 20:00
Adamm: stój, w trzecim powinno być −
5 gru 20:02
Jacob: Ciężko się pisze na telefonie stąd też parę głupich błędów przy przepisywaniu emotka W 3 jest błąd, wiem o tym, ponieważ mi również wyszło w 3 − bo wystarczy podstawić i wychodzi [−/π], ale wolframalpha stwierdza, że powinno być , także zasugerowałem się jego odpowiedzią. Skąd taka rozbieżność ? Tak w 6 miało być x−>−. Co do 5 to skąd wnioskować, że 0+
5 gru 20:09
Adamm: stąd możemy wnioskować że 0+, ponieważ arcctgx>0 co do wolframa, nie mam pojęcia co się dzieje, może coś źle wpisałeś, a może wolfram źle to zinterpretował
5 gru 20:16
Jacob: A no tak, pomieszało mi się wszystko. Dziękuję Panie Adamie emotka
5 gru 20:21
Jacob: Mam jeszcze jedno zadanie. f(x) = x2*e−x Asymptot pionowych brak, natomiast przy obliczaniu współczynnika A asymptoty pionowej wychodzi ciągle [0/0], korzystam z de'Hospitala i nadal w kółko to samo, także na pewno robię coś nie tak.
5 gru 20:52
Adamm: masz na myśli ukośne
 x2 2x 2 
limx→

= limx→

= limx→

= 0
 ex ex ex 
 x 1 
limx→

= limx→

= 0
 ex ex 
limx→− x2e−x = asymptota ukośna prawostronna y=0
5 gru 20:56
Adamm: czy tam pozioma, praktycznie to samo
5 gru 20:56
Jacob: Tak, miałem na myśli ukośne. Lepiej pójdę spać, bo myślę o czym innym, a piszę całkowicie co innego
5 gru 21:07