Nudzicie się, to rozwiązuj :) Ciąg arytmetyczny
Toma: 6.2.7
Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego, w którym:
a) a1 =2, a7 =10
b) a1 = 3, a5 = −5
c) a5 = 19, a9 = 35
d) a4 = −14, b= 4
6.2.8
Napisz 11 wyraz ciągu arytmetycznego, w którym dwa pierwsze wyrazy są równe:
a) 9,2 i 7,6
b) 1 + √2 i 2
c) 16 i 12
d) 40 i 37
5 gru 19:08
Jack:
za proste zeby rozwiazywac.
a)
a7 = a1 + 6r
10 = 2 + 6r
r=?
5 gru 20:25
5-latek: Pokaze na przykladzie a) zadania 6.2.7 jak liczyc roznice r ciagu arytmetycznego
| | a7−a1 | | 10−2 | | 8 | | 4 | |
a) |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 7−1 | | 7−1 | | 6 | | 3 | |
5 gru 20:50