delta
Alien: Prosze o pomoc

oblicz delte
(x+7)(x+10)=0
12 sty 18:52
_emDżi_: Pomagam

x
2+17x+70=0
Δ=b
2−4ac
Δ=17
2−4*1*70
Δ=289−280
Δ=9
12 sty 18:55
Ergo: x2+10x+7x+70=0
x2+17x+70=0
Δ=b2−4ac
a=1
b=17
c=70
12 sty 18:56
Wladyslaw: A po co chcesz z tego liczyc delte? Jaki to ma sens?

x1=−7
x2=−10
a jak Ci bardzo zalezy to masz:
(x+7)(x+10)=0
x
2+10x+7x+70=0
x
2+17+70=0
Δ=b
2−4ac=17
2−4*1*70=289−280=9
Δ=49
x1=
−b+√Δ2a=−10
x2=
−b−√Δ2a=−7
12 sty 19:01
Wladyslaw: ops.. tam nie poprawilem w drugiej linijce o delcie:
Δ=b2−4ac=172−4*1*70=289−280=9
Δ=9
12 sty 19:09
Alien: dzieki wszystkim pozdro
12 sty 19:10