Proszę o pomoc z wielomianem
Jam : Rozwiąż równanie:
x5−x3+1=0
5 gru 18:11
Jam : Czy można to jakoś rozpisać?
5 gru 18:31
Mila:
Raczej trudno będzie. Równanie nie ma pierwiastków wymiernych.
Możesz graficznie znaleźć przybliżoną wartość .
Albo tak:
f(0)=1
f(−2)=−32+8+1<0
Istnieje c ∊(−2,0) takie, że f(c)=0
f(−1)=−1+1+1>0
Istnieje c ∊(−2,−1) takie, że f(c)=0
5 gru 18:54
Jam : A czy da sie ustalić ile ma pierwiastków ?
5 gru 19:04
Adamm: f(x)=x5−x3+1
f'(x)=5x4−3x2
f'(x)=0 ⇔ x2(x2−3/5)=0 ⇔ x=0 lub x=√3/5 lub x=−√3/5
f'(x)>0 ⇔ x∊(−∞;−√3/5)∪(√3/5;∞)
mamy 2 ekstrema, −√3/5, √3/5
f(−√3/5)≈1,18
f(√3/5)≈0,8
na tym przedziale na pewno nie ma pierwiastków bo tam funkcja maleje
tak jak pokazała Mila, istnieje pierwiastek na przedziale (−2;−1), i jest to jedyny
pierwiastek dla
x<−√3/5
bo funkcja jest na tym przedziale rosnąca, dalej, może istnieć co najwyżej jeden pierwiastek
dla x>√3/5, ponieważ funkcja jest na tym przedziale rosnąca, a ponieważ jest to wielomian 5
stopnia,
to nie mogą istnieć 2 pierwiastki, stąd istnieje tylko jedno rozwiązanie
5 gru 19:26
piotr: f[x] = x5 − x3 + 1
x[n + 1] = x[n] − f[x[n]]/f'[x[n]], x[1] = −1
kolejne przybliżenia:
{−1.00000000000000, −1.50000000000000, −1.32659932659933,
−1.25076084953362, −1.23692613030089, −1.23650608124143,
−1.23650570339180, −1.23650570339150, −1.23650570339150,
−1.23650570339150, −1.23650570339150, −1.23650570339150
5 gru 21:27