matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Maturzystka:
Iloczyn pierwiastkow rownania (x+1)(x
2
−9)=0 jest równy A.−9 B.−3 C.4 D.9
5 gru 18:01
yht:
x+1 = 0, x
2
−9=0 x=−1, x
2
=9 x=−1, x=3, x=−3 −1*3*(−3) = −3*(−3) = 9 → odp. D
5 gru 18:02