funkcje
bartek: Proszę kogoś o dokładne wytłumaczenie tego typu zadań
wyznacz liczbe a, dla której dziedziną funkcji f jest podany obok wzoru funkcji zbiór Df
| | 2x | |
f(x)= |
| Df=R\{−5,−2} |
| | (x−a)(x+5) | |
5 gru 17:38
Adamm: x−a≠0 ∧ x+5≠0 ⇔ x≠a ∧ x≠−5
hmmm, co może być liczbą "a"

no bo chyba nie −2, prawda?
5 gru 17:42
bartek: kompletnie tego nie rozumiem, bo w odpowiedziach jest −2 a x przecież może być równe −2, a więc
dlaczego x≠a ?
5 gru 17:47
Natalia: Żeby można było obliczyć jakikolwiek ułamek, w mianowniku nie może być zero, ponieważ dzielenie
przez zero jest niewykonalne. Dlatego mianownik nie może się zerowac. Takie wyrażenie
(x−a)(x+5) zeruje się, gdy jedna z liczb jest zerem. Dlatego a=2, tzn. że x≠−2 oraz x≠−5.
5 gru 17:50
bartek: ale a może być też np. 10 i również się nie wyzeruje
5 gru 17:52
Natalia: Sorry tam powinno być, że a=−2. Do dziedziny należą liczby,które moga spełniać równanie. Czyli
w tym przypadku wszystkie liczby rzeczywiste oprócz (−5) i (−2), które zerują mianownik.
5 gru 17:59
bartek: coś się rozjaśnia, ale dalej pewności nie mam.
dlatego prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie jednego przykładu i wtedy dokładnie wszystko
przeanalizuje
5 gru 18:04
Natalia: Mianownik nie może być zerem i jednocześnie wyrażenie pod pierwiastkiem nie jest ujemne, czyli
D: 3a−x >0
| | 1 | |
3a>x. Wiemy, że x<1, czyli 3a=1 a= |
| |
| | 3 | |
5 gru 18:08
bartek: Jednak nadal nie rozumiem
5 gru 18:14
Natalia: Coś pod pierwiastkiem nie może być ujemne. Nie można wykonać takiego działania
√−4. Natomiast
można
√4. Dlatego coś pod pierwiastkiem może być ≥0.
√0=0. Ale ponieważ to jest mianownik
to w mianowniku nie może być zero czyli to co jest pod pierwiastkiem musi być >0 (bo zerem być
nie może bo to mianownik).
Dlatego
3a−x>0
3a>x, wiem że D
f=(−
∞;1) czyli x<1, czyli 1>x
| | 1 | |
Więc 3a musi być równe 1, czyli a= |
| . |
| | 3 | |
5 gru 18:20
bartek: to wcześniej wszystko rozumiem, tylko dlaczego
3a musi być równe 1 ? przecież do dziedziny nie należy 1
5 gru 18:22
bartek: Naprawdę chciałbym to ogarnąć
5 gru 18:44
Natalia: Porównujesz nierówności 3a>x i 1>x. W nierówności z "a" chcesz żeby twój "x" był mniejszy od 1
czyli szukasz "a" dla którego 3a=1.
5 gru 18:48
bartek: a np takie:
| | 1 | |
f(x)=√x+4+ |
| Df=<−4,1)u(1,+∞) |
| | x+a | |
to już ostatni przykład, jeśli po tym nie ogarnę to znaczy że nie dane mi to umieć
5 gru 19:05
Natalia: Jakie byś postawił warunki?
5 gru 19:08
bartek: x+4≥0 i x+a≠0
Czyli
x≥−4 i x≠−a
I dalej nie wiem
5 gru 19:17
Natalia:

Twoja dziedzina wygląda tak jak wyżej.
Obliczyłeś już x≥−4, czyli potrzebujesz jeszcze takiego warunku, który w którym x ∊ R−{1}. Do
oblicznia został ci warunek x≠−a. Czyli 1=−a ; a=−1.
5 gru 19:23
bartek: Dziękuję serdecznie na poświęcony czas
5 gru 19:27
Natalia:
5 gru 19:28