Oblicz granice funkcji
szukamodpowiedzi: Oblicz granice funkcji:
Przykłady w linku poniżej (nie dałam rady napisać tego tak, aby przykłady były czytelne)
http://s10.ifotos.pl/img/granicejp_anersqp.jpg
Jestem prostym człowiekiem, prosiłabym o jak najprostsze wyjaśnienie, jeśli łaska
yht:
Na początek warto wiedzieć że e ≈ 2.72
Liczba e
−x, która pojawia się w każdym z trzech przykładów, jest dodatnia dla dowolnego x,
tzn.
e
−x > 0
gdy x→
∞, to wtedy mamy e
−∞
| | 1 | | 1 | |
e−∞ ≈ 2,72−∞ = |
| = |
| = 0 |
| | 2,72∞ | | ∞ | |
Zatem można przyjąć w naszych przykładach że e
−∞ = 0
zad. 13
traktujemy licznik jakby tam było nie 2−e
−x tylko 2−0 czyli 2
policzmy granicę funkcji dla dwóch przypadków: żeby w liczniku było trochę mniej niż 2 (np. 1),
a potem trochę więcej niż 2 (np. 3)
| | 1 | |
policzmy granicę z |
| − oczywiście jest ona równa 0 |
| | 3−4x4 | |
| | 3 | |
granica |
| − też jest równa 0 |
| | 3−4x4 | |
| | 1 | | 3 | |
ponieważ 1 < 2−e−x < 3 oraz granice z |
| oraz |
| są równe 0, to granica |
| | 3−4x4 | | 3−4x4 | |
| | 2−e−x | |
|
| jest równa 0. |
| | 3−4x4 | |
Zad. 14
również tutaj mamy x→
∞, stąd wynika że e
−x = 0
znów wymyślamy dwie funkcje − w jednej trochę mniej od 0 w liczniku, a w drugiej trochę więcej:
| −1 | |
| − granica z tego wynosi 0 |
| x2+4 | |
| 1 | |
| − granica też wynosi 0 |
| x2+4 | |
| | −1 | | 1 | |
Ponieważ −1 < e−x < 1 oraz granice z |
| oraz |
| są równe 0, to granica |
| | x2+4 | | x2+4 | |
| | e−x | |
|
| również wynosi 0. |
| | x2+4 | |
Zad. 15
1−e
−x = 1−0 = 1
| 0.5 | |
| − granica wynosi 0 |
| x3+4x | |
| 2 | |
| − granica wynosi 0 |
| x3+4x | |
| | 0.5 | | 2 | |
Ponieważ 0.5 < 1−e−x < 2 oraz granice z |
| oraz |
| są równe 0, to |
| | x3+4x | | x3+4x | |
| | 1−e−x | |
granica |
| również wynosi 0 |
| | x3+4x | |