Zastosowanie wiadomosci o funkcjach wymiernych w zadaniach
Emilka :*: Dla jakich wartosci parametru m nierownosc
| m2+m−6 | | m2−1 | |
| x2+(m+1)x− |
| >0 |
| m2−1 | | m+3 | |
jest spelniona dla kazdej liczby rzeczywistej x?
Wie ktos jak to zrobic? Prosze o pomoc
12 sty 18:40
Emilka :*:
12 sty 18:50
Emilka:*:
12 sty 19:11
Emilka:*: Pomoze ktos?
12 sty 19:19
emilka:
12 sty 19:33
emilka:
12 sty 22:15
paziówna: m ∊ ℛ\ { 1, −1, −3}
warunki:
Δ<0
| | m2 + m − 6 | | m2 − 1 | |
(m+1)2 − 4* |
| * |
| < 0 |
| | m2 − 1 | | m + 3 | |
Δ
m = 1 + 24 = 5
2
m
1 = −3 ∨ m
2 = 2
| | (m + 3)(m − 2) | |
(m+1)2 + 4* |
| < 0 |
| | m + 3 | |
m
2 + 2m + 1 + 4m − 8 < 0
m
2 + 6m − 7 < 0
Δ
m = 36 + 28 = 64 = 8
2
(m − 1)(m + 7) < 0
m ∊ (−7, 1)
12 sty 22:28
paziówna: ojej, przepraszam
m ∊ (−7, −3)∪(−3, −1)∪(−1, 1)
12 sty 22:28
ja: PRawie dobrze, tylko ze w odpowiedziach jest ze: m ∊ (−7, −3)∪(−1, 1)
12 sty 23:39
Godzio:
zał: m
2−1≠0 m≠1 i m+3≠0 m≠−3
| | (m+3)(m−2) | | m2−1 | |
Δ=m2+2m +1 − 4* |
| * |
| =
|
| | m2−1 | | m+3 | |
m
2+2m +1 +4(m−2) = m
2+2m +1 +4m −8 =
m2 + 6m −7
m
2−m + 7m−7<0
m(m−1) + 7(m−1)<0
(m+7)(m−1)<0
m∊(−7,1)
do tego dochodzi drugie założenie : a>0
| m2+m−6 | |
| > 0 /*(m2−1)2
|
| m2−1 | |
(m
2+m−6)(m
2−1)>0
(m+3)(m−2)(m+1)(m−1) >0
m∊(−∞,−3) U (−1,1) U (2,∞)
łączny wynik to:
(−7,−3) U ( −1,1)
12 sty 23:54
paziówna: przepraszam za wprowadzenie w błąd
13 sty 00:00
modar: Odpowiedź paźówny jest poprawna−sprawdź dla np.m=−2
13 sty 00:05
modar: sorry−godzio ma rację−poleciałem za szybko
13 sty 00:08