d
rejnold: Mam ciąg
1+2+4+8+....+2
n =
stosuje wzór na sumę ciągu geom
q
1 = 1
q
n = 2
n , bo mnożymy przez 2
czyli otrzymujemy
| | 1−qn | | 1−2n | |
q1* |
| = 1* |
| = −(1−2n) = −1+2n |
| | 1−q | | 1−2 | |
Teraz chcę sobie to udowodnić indukcyjnie
1+2+4+8+....+2
n = −1+2
n
BAZA INDUKCYJNA
L=1
P=−1+2
1 = 1 spełnione
Zał:
1+2+4+8+....+2
k = −1+2
k
T:1+2+4+8+....+2
k + 2
k+1 = −1+2{
No i nie zgadza mi się to
| | 1−qn | | 1−2n | |
q1* |
| = 1* |
| = −(1−2n) = −1+2n |
| | 1−q | | 1−2 | |
5 gru 15:50
Adamm: bo powinno być −1+2n+1 ...
5 gru 15:53
rejnold: a dlaczego n+1
ze wzoru wyszło mi −1+2n
5 gru 15:54
rejnold: W tezie indukcyjnej zakładam dla k+1
5 gru 15:54
Adamm: a ile masz wyrazów w ciągu? n+1
5 gru 15:55
rejnold: 1+2+4+8+....+2
n =
Niestety nie rozumiem za bardzo. Mam n wyrazów w ciągu , a +1 co oznacza? Po prostu nie widzę
tego abstrakcyjnie.
A jeśli mamy ciąg
1+2+3+...+n
to z sumy na ciąg arytm otrzymuje
5 gru 16:01
Adamm: 20+21+22+...+2n
0, 1, ..., n − ile tu jest liczb?
5 gru 16:03
rejnold: przez 2 oczywiście miało być
5 gru 16:03
rejnold: "0, 1, ..., n − ile tu jest liczb?"
Dla mnie to wygląda na n liczb. Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić i nie będę kłamał, że
jest inaczej.
No nic , pomyśle jeszcze trochę nad tym. Ta prawidłowość n+1 dotyczy się ciągów geom?
5 gru 16:37
Adamm: to w takim razie ile tu jest liczb? 1, 2, 3, ..., n
5 gru 16:39
rejnold: No też jest n.
5 gru 16:47
Adamm: czy zero jest według ciebie liczbą?
5 gru 16:49
rejnold: 0,1..,n
jeśli rozpatrujemy , że N+
to wtedy mamy n−1 liczb
5 gru 16:52
rejnold: "czy zero jest według ciebie liczbą?"
Tak, dla mnie 0 jest liczbą.
5 gru 16:54
rejnold: Jeśli zakładamy, że nie jest , to mamy n+1 liczb
5 gru 16:56
Adamm: to czemu 1, .., n <− tutaj według ciebie jest n liczb
0, 1, ..., n <− tutaj według ciebie jest też n liczb
jak może być w obu przypadkach tyle samo liczb skoro w drugim przypadku dodaliśmy 0
5 gru 16:58
Adamm: skończyłem, pomyśl nad tym dopóki nie zrozumiesz że 1, .., n <− tu jest n liczb
0, 1, ..., n <− tu jest n+1 liczb
5 gru 16:58
rejnold: @Adamm
Przemyślałem sprawę. Dziękuję za pomoc, już rozumiem!
5 gru 18:04