.
Adamm: mam powierzchnię daną parametrycznie, muszę obliczyć jej pole
r(u; v) = <v2; 3v; 2u>
w zadaniu napisane jest że ta powierzchnia leży ponad trójkątem na płaszczyźnie uv o
wierzchołkach
(0;0), (10;2), (0;2)
moje pytanie, jak mam to interpretować i wyznaczyć ograniczenie?
5 gru 15:28
jc:
(x,y,z) = (v2, 3v, 2u)
xu oznacza pochodną cząstkową x względem u.
|(xu,yu,zu)X(xv,yv,zv)| = |(0,0,2)X(2v,3,0)|=2√4v2+9
Pole=∫∫ 2√4v2+9 du dv
Obszarem całkowania jest zadany trójkąt.
5 gru 20:10
Adamm: tak myślałem, zmyliła mnie ta powierzchnia nad trójkątem, dziękuję
5 gru 20:14