Oblicz sinus kąta stworzonego przez przekątne w prostokącie - gdzie mam błąd?
Noomi:

Długości boków prostokąta są równe 3 oraz 5. Oblicz sinus kąta ostrego, który tworzą
przekątne tego prostokąta.
Zrobiłam tak, że zajęłam się najpierw tym niebieskim trójkątem. Wyszło mi z niego, że sinus
czerwonego kąta = 0,6, więc czerwony kąt = 37
Kąt α = 0,5 czerwonego kąta, więc = 74 stopnie
sinus 74 stopni = 0,96.
Ale według odpowiedzi ma wyjść 0,88.
Gdzie mam błąd?
5 gru 14:35
Jerzy:
Moim zdaniem masz dobrze ... ( niepotrzbnie liczyłaś kąt )
sin(α/2) = 0,6
cos(α/2) = 0,8
sinα = 2sin(α/2)cos(α/2) = 2*0,6*0,8 = 0,96.
5 gru 14:46
hehehe: nie liczy sie zamieniajac stopni na wartosc i potem z powrotem.
| | 3 | |
wyszlo ci, ze sinus czerwonego = |
| |
| | 5 | |
(jak?)
| | | | 3 | |
najlatwiej obliczyc tangens czerwonego = |
| = |
| = 0,6 |
| | | | 5 | |
a to nie jest sinus
z jedynki tryg.
sin
2x + cos
2x =1
sin
2x = 1 − cos
2x
sin2alfa to szukany kat.
| | 8 | |
sin2alfa = 2sinalfa cosalfa = ... = |
| |
| | √34 | |
WISH u luck my friend

pozdr,.,.
5 gru 14:57
Jerzy:
sin(α/2) = 0,6 ( jak ?) , prosto: d = √(1,5)2 + (2,5)2 = √6,25 = 2,5
sin(α/2) = (1/2):(2,5) = 0,6
5 gru 15:01
hehehe: oczywiscie jeszcze razy 2 wynik
5 gru 15:03
Jerzy:
Teraz widzę błąd u mnie
5 gru 15:04
Noomi: no już widzę, policzyłam tangens a zapisałam sinus.
Ale wynikiem nie może być 8 podzielić na pierwiastek z 34 bo według CKE odpowiedź to 0,88...
5 gru 15:29
Noomi: i w sumie dlaczego nie można zamieniać stopni na wartość skoro tak jest tysiąc razy szybciej?
chodzi o to że to mniej dokładne czy w ogóle nie można bo to z jakiegoś powodu całkiem błędne?
5 gru 15:30
Jerzy:
Mniej dokładne.
5 gru 15:33
Noomi: Jak już widzę że to tgβ = 0,6, a nie sinβ jak wcześniej napisałam, to
tgβ = 0,6 => β= 31 st
α = 2β = 62 st
sin62 st = 0,88
skoro to wyszło i musiałam zapisać tylko 3 linijki zamiast całej strony to dlaczego tak nie
można?
życie byłoby łatwiejsze
5 gru 15:35
Noomi: Aaa, ok, dziękuję Jerzy

a nie orientujesz się może czy gdybym tak zrobiła na maturze to czy
miałabym max punktów jeśli wynik jest zgodny z kluczem?
5 gru 15:36
Jerzy:
Akurat w tym przykładzie kąt jest dokładny.
5 gru 15:36