Rozwiąż równania trygonometryczne
kropka: Proszę o pokazanie jak rozwiązać to równanie, ponieważ mi nie wychodzi

.
(tg(2x)−cos(x))/cos(x)=2sin(x)
5 gru 14:16
Adamm: cosx≠0, cos2x≠0
tg(2x)−cosx=2sinxcosx
sin(2x)−cosxcos(2x)=2sinxcosxcos(2x)
2sinxcosx−cos3x+sin2xcosx=2sinxcos3x−2sin3xcosx
2sinxcosx−cos3x+sin2xcosx−2sinxcos3x+2sin3xcosx=0 (cosx≠0, dzielimy)
2sinx−cos2x+sin2x−2sinxcos2x+2sin3x=0
2sinx−1+sin2x+sin2x−2sinx(1−sin2x)+2sin3x=0
−1+2sin2x+4sin3x=0
4sin3x+2sin2x−1=0
dzielimy przez sinx−1/2, mamy
sinx=1/2 lub 2sin2x+2sinx+1=0
ostatecznie sinx=1/2
5 gru 14:30
kropka: Dziękuję
5 gru 15:30