Oblicz granice ciągu
BiednyStudent: an=
n√n2+1n−2
Napisze jeszcze słownie Jak by było nieczytelne pierwiastek n−tego stopnia, pod pierwiastkiem
Należy policzyć granice tego ciągu jakieś podpowiedzi?
5 gru 13:03
ICSP: 1
5 gru 13:10
ICSP: | | n√n2 + 1 | | 1 | |
an = |
| → |
| = 1 |
| | n√n − 2 | | 1 | |
5 gru 13:11
BiednyStudent: dlaczego
n√n2+1=1 i
n√n−2=1


5 gru 13:22
rejnold: pierwiastek ntego stopnia np. z 2 to

5 gru 13:23
BiednyStudent: no okej ale pod pierwiastkiem nie ma stałej tylko jest nieskończoność więc jeżeli zapisać to w
ten sposób
(n2+1)1n to wychodzi ∞0 czyli symbol nieoznaczony
5 gru 13:29
Jerzy:
n√n2 ≤ bn ≤ n√2n2 ... tw. o trzech ciagach
5 gru 13:33