Oblicz granice
carai: lim [1+ex]sin(e−x)
n→∞
5 gru 12:23
carai: Up
5 gru 14:35
Jerzy:
Trudna granica ... prawdopodobnie wyjdzie po dwukrotnym zastosowaniu reguły H.
5 gru 14:48
Adamm: lim
x→∞ (1+e
x)
e−x*(sin(e−x)/e−x) =
= lim
x→∞ e
(ln(1+ex)/ex)*(sin(e−x)/e−x)
| | ln(1+ex) | | | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | ex | | ex | |
lim
x→∞ e
(ln(1+ex)/ex)*(sin(e−x)/e−x) = e
0 = 1
5 gru 14:56
carai: Adamm,
możesz to rozpisać bardziej, tzn z czego korzystasz itp?
| | ex | |
czyli ln(1+ex)= |
| dobrze rozumiem? |
| | 1+e2 | |
5 gru 16:51
Adamm: | ln(1+ex) | | sin(e−x) | | sinx | |
| tu skorzystałem z Hospitala, |
| tu z granicy |
| →1 |
| ex | | e−x | | x | |
gdy
x→0
5 gru 16:54
carai: | | ex | |
ln(1+ex)= |
| tak miało być i jak się nazwa ta przemiana, tzn definicja logarytmu? |
| | 1+ex | |
5 gru 16:55