Równanie różniczkowe
Michał: y''+3y'+y=2cosx
Pomóżcie proszę mi to rozwiązać i wytłumaczyć skąd co się wzięło
5 gru 11:06
piotr: RJ:
y''+3y'+y= 0
równanie charakterystyczne RJ:
r2+3r+1=0
r1 = −3/2 − √5/2
r2 = −3/2 + √5/2
CORJ:
yo(x) = c1 e−3/2 − √5/2 + c2 e−3/2 + √5/2
CSRN:
ys(x) = Asin(x) + Bcos(x)
y''s(x) + 3 y's(x) + ys(x) = 2cos(x) ⇒ A = 2/3, B =0
⇒
ys(x) = 2/3(sin(x))
CORN = CORJ + CSRN
5 gru 12:04
piotr: poprawka:
CORJ:
yo(x) = c1 e(−3/2 − √5/2)x + c2 e(−3/2 + √5/2)x
5 gru 12:05
Michał: Nie rozumiem tej pochodnej jak to zrobiłeś ?
5 gru 14:11
Jerzy:
y'(s) = Acosx − Bsinx
y"(s) = −Asinx − Bcosx
5 gru 14:57