Bryły podobne
Cezary: Stożek o objętości 27 π cm
3 przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy. Płaszczyzna ta
podzieliła wysokość stożka w stosunku 2:1, jeśli patrzy się od wierzchołka stożka. Jedna z
otrzymanych w ten sposób brył ma objętość większą od drugiej bryły, objętość ta wynosi...
Mam problem z zadaniami z podobieństwem brył, może mi ktoś to wytłumaczyć?
5 gru 02:57
===:
| | 2 | |
"Górny" stożek ma wysokość stanowiącą |
| wysokości całego stożka. |
| | 3 | |
| | 2 | |
Jego objętość (górnego) to ( |
| )3 całego stożka. i tak dalej |
| | 3 | |
5 gru 09:14
Jerzy:
| | 1 | | 1 | | 4 | | 2 | | 1 | |
Vs = |
| πr2*h = |
| π(2/3R)2*(2/3H) = |
| * |
| *( |
| πR2*H) = |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 8 | |
= |
| Vb = |
| *27π = 8π cm3 |
| | 27 | | 27 | |
Objętość stożka ściętego wynosi 19π cm
3
5 gru 09:20
===:
toś się naliczył
5 gru 09:28
Jerzy:
Przynajmniej wie, dlaczego tak jest
5 gru 09:30
===:
5 gru 09:34
Cezary: Dziękuję bardzo Jerzy
5 gru 22:16