nie wiem gdzie blad
PrzyszlyMakler: W trójkącie równoramiennym kąt przy podstawie ma miarę α . Oblicz stosunek długości promienia
okręgu wpisanego w ten trójkąt do długości promienia okręgu opisanego na nim.
Podstawa a, ramiona b
No i do tej pory jest dobrze, ale promień okręgu opisanego wyznaczyłem w ten sposób, a wydaje
mi się, że tak nie można [bo żadna odpowiedź nie użyła tego sposobu i wychodzi mi zła
odpowiedź] i w sumie nie mam pojecia dlaczego tak nie mogę:
| | α | | α | |
No i licze stosunek r/R= to wychodzi mi tg |
| cos |
| , a powinno wyjsc 2(1 − cos α)cosα = |
| | 2 | | 2 | |
4 gru 23:30
PrzyszlyMakler: OK. Juz wiem gdzie blad, zrobilem bledne zalozenia, bo w sumie nie znam kąta Okręgu opisanego.
Nie moge zalozyc, ze to 1/2alfa, wiec ogarniam baze i dzieki tym, ktorzy pisza post lub sie za
to zabierali. Dziekuje
4 gru 23:40
Mila:
γ=180−2α
| a | |
| =2R z tw. sinusów |
| sin(180−2α) | |
| r | | a | | α | | 2sin(2α) | |
| = |
| *tg |
| * |
| |
| R | | 2 | | 2 | | a | |
4 gru 23:50