Funkcje liniowe
tsq: Wyznacz wartośći parametru m, dla których proste l1 i l2 są równoległe.
l1:y = −2x =4 l2:y = (|m| − 4)x+5
Wiem, ze musi byc a1 = a2 musza byc takie same zeby funkcje byly rownolegle.
4 gru 23:22
tsq: tam na koncu x+6, pomylilem sie
4 gru 23:23
Jack:
rownolegle gdy wspolczynnik a pierwszej prostej = wspolczynnikowi drugiej
(czyli to co stoi przy iksie)
l1 : a1 = − 2
l2 : a2 = |m|−4
jesli
−2 = |m| − 4
to sa rownolegle
czyli
|m| = 2
m = − 2 lub m = 2
koniec
4 gru 23:24
tsq: dziekuje!
4 gru 23:29
tsq: a w przykladzie gdzie a1 jest rowne 4 i a2 jest rowne |m+3| to po prostu opuscic wartosc
bezwzgledna i dalej liczyc?
4 gru 23:31
Jack:
|x| = a
x = a lub x = − a
zatem
|m+3| = 4
m+3 = 4 lub m+3 = − 4
m= ... lub m = ...
zatem istnieja takie dwa m.
4 gru 23:32