pochodna
Ddd: f(x)=
x2−3x+2
czy ktoś mógłby obliczyć mi pochodną tej funkcji? wychodzą mi chyba bzdury

4 gru 23:18
ICSP: | | x2 − 3 | | x2 − 4 | | 1 | | 1 | |
f(x) = |
| = |
| + |
| = x − 2 + |
| |
| | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | | x + 2 | |
4 gru 23:20
Jack:
Czy to tak wyglada
| | 2x(x+2) − 1(x2−3) | | 2x2+4x−x2+3 | | x2 + 4x + 3 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| |
| | (x+2)2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
4 gru 23:22
Ddd: tak
4 gru 23:23
Ddd: ale tak mi wyszło, mam problem z obliczeniem pochodnej z tego wyniku, bo wychodzi mi do potęgi
3 i nie wiem co z tym zrobic
4 gru 23:24
Ddd: :(
4 gru 23:28
ICSP: masz policzyć drugą pochodną ?
4 gru 23:28
Jack:
no to mow ze chcesz druga pochodna.
| x2+4x+3 | | (x+2)2 − 1 | | 1 | |
| = |
| = 1 − |
| |
| (x+2)2 | | (x+2)2 | | x2+4x+4 | |
| | 1 | |
pochodna z 1 − |
| = |
| | x2+4x+4 | |
| | (2x+4) * 1 | | 2x+4 | | 2(x+2) | | 2 | |
= − (− |
| ) = |
| = |
| = |
| |
| | (x2+4x+4)2 | | (x+2)4 | | (x+2)4 | | (x+2)3 | |
4 gru 23:29