matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź funkcję odwrotną
carai:
f(x)=arcsin((e
x
)/(e
x
+1))
4 gru 23:04
Jack:
na poczatek
e
x
e
x
+ 1 − 1
1
=
= 1 −
e
x
+1
e
x
+ 1
e
x
+1
e
x
e
x
y = arcsin(
) ⇔ sin y =
e
x
+1
e
x
+1
zatem
1
sin y = 1 −
e
x
+1
1
= 1 − sin y
e
x
+1
1
e
x
+1 =
1 − siny
1
e
x
=
− 1 /*ln
1−siny
1
x = ln(
− 1)
1−siny
zamieniajac z powrotem x na y.
1
y = ln(
− 1)
1−sinx
4 gru 23:12
carai:
dziękuje bardzo jeszcze pytanie, czy dziedziną funkcji będzie D=[0;ln3/2]? a dziedzina funkcji odwrotnej to D=(π;2π)?
5 gru 00:07