Granica ciągu sin, dowodzenie niepodzielności liczby
SAdek: Witam,
czy mógłby ktoś pomóc przy rozwiązaniu kilku zadanek z matematyki,
albo chociaż nakreśleniu sposobu, dzięki któremu można to rozwiązać.
1. Udowodnij, że liczba 17
n−18 nie jest podzielna przez 2
4, dla n≥1
2. Znajdź granicę ciągu sin(π
3√8n3−2n2)
Z góry dzięki za pomoc
4 gru 22:54
Bogdan:
1. 24 = 16, korzystamy z xn − 1 = .... wzór skróconego mnożenia
17n − 17 − 1 = 17(17n−1 − 1) − 1 = 17(17 − 1)(17n−2 + 17n−3 + ... + 1) − 1 =
= 17 * 16 * (17n−2 + 17n−3 + ... + 1) − 1 = 16*A − 1
A = 17* (17n−2 + 17n−3 + ... + 1)
4 gru 23:15
Mila:
1)
17n=(16+1)n =1(mod16)
17n=1(mod16)
17n−16−2=−1(mod(16)
5 gru 00:01
Milo: 3√8n3−8n2 ≤ 3√8n3−2n2 ≤ 3√8n3
Zauważ, że 3√8n3−8n2 = 3√8n3(1−1n), co dąży do 2n
3√8n3 też dąży do 2n
Więc środek też dąży do 2n (twierdzenie o 3 ciągach).
Więc mamy sin(2nπ)
Wydaje się więc, że dąży to do 0 (n ∊ ℕ, więc każdy wyraz tego ciągu powinien być zerem), nie
jest to chyba jednak tak oczywiste w nieskończoności.
Jednak nic innego nie przychodzi mi do głowy.
5 gru 01:04