macierze
Jack:
2 py tan ka :
1. czy jest ja kis wz or na wyz na cznik ma cierzy anty sy meytrycznej?
2. czy jest ja kas naz wa na ma cierz kt ora ma na glo wnej prze katnej zera i wsze dzie in
dziej jedy nki
4 gru 22:36
jc:
2. Macierz jednostkowa.
1.
Jeśli wymiar nieparzysty, to wyznacznik = 0.
Jeśli wymiar parzysty, to wyznacznik = pfaffian2
4 gru 22:46
Jack: No wlasnie jednostkowa to ma jedynki na przekatnej i wszedzie same zera,
a mi chodzi dokladnie odwrotnie, same jedynki i na przekatnej zera
4 gru 22:47
Jack: oczywiscie dziekuje za odpowiedz,
gdzie moge poczytac o pfaffianach?
4 gru 22:48
jc:
Nie wiem, jak się nazywa, ale rachunek jest prosty.
Dodajesz wszystkie wiersze do ostatniego i wyciągasz (n−1) z ostatniego wiersza.
Potem odejmujesz ostatni wiersz od pozostałych i masz (−)n−1.
Wyznacznik = (−1)n−1 (n−1),
ale sprawdź, bo liczyłem w wyobraźni.
4 gru 22:52
jc: Jeśli chodzi o pfaffiany, to możesz zajrzeć do wiki.
Poza tym jest coś o tym w książce Komorowskiego: Od liczb zespolonych, ...
4 gru 22:55
Jack: post 22:52 odnosi sie do pytania 1 czy 2 ?

a tak apropos :
Dzieki za wszystko !
4 gru 23:02
jc: Wyznacznik macierzy z zerami na przekątnej i jedynkami poza przekątną.
4 gru 23:14
Jack: oki, dzieki raz jeszcze
4 gru 23:15