.
Janek: Proszę o pomoc w wyliczeniu granicy.
x→1
teoretycznie wiem jak to zrobić że powinienem wyciągnąc x przed nawias i skrócić tylko problem
w tym że znaki sie nie zgadzają nawet po przemnożeniu przez −1 proszę o pomoc.
4 gru 21:48
Bogdan:
x2 + x − 2 = (x − 1)(x + 2)
1 − x = −(x − 1)
4 gru 21:56
Janek: Wynik wyszedł mi −3, tylko jeszcze takie pytanie liczyłem tą granice dlatego że chce znaleźć
asymptotę
do dziedziny nie należy 1 tak wiec chyba tam powinna być ta asymptota i taki powinien wyjśc
wynik?
A jak liczę asymptotę poziomą czyli granicę z tego gdy x→+−∞ to wychodzi mi +−∞ co w takim
wypadku powinienem zrobić?
4 gru 22:14
Bogdan:
| | x2 + x − 2 | |
To jest wykres funkcji f(x) = |
| , to jest linia prosta z "dziurą" w punkcie |
| | 1 − x | |
(1, 3)
4 gru 22:20
Alky: Dobrze obliczyłes. Jak w poziomej wychodzi Ci +/− ∞ to nie ma asymptoty poziomej . Tutaj nie ma
asymptoty
4 gru 22:20
Alky: Tj jest ukośna ale nie ma pionowej sorki
4 gru 22:21