matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo warunkowe kebab: 20% uczniów czyta czasopismo motoryzacyjne 30% uczniów czyta czasopismo kobiece 40% uczniów czyta czasopismo młodzieżowe 13% uczniów czyta czasopismo motoryzacyjne i młodzieżowe 5% uczniów czyta czasopismo motoryzacyjne i kobiece 10% uczniów czyta czasopismo kobiece i młodzieżowe 5% uczniów czyta wszystkie trzy Oblicz prawdopodobienstwo tego ze losowo wybrany uczen nie czyta czasopism kobiecych, jesli czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism
4 gru 21:10
tomek: diagram Venna do tego?
4 gru 21:27
kebab: nie ma nic w poleceniu, ale możesz jak chcesz
4 gru 21:30
tomek:
8 

...to dobra odpowiedź?
18 
4 gru 21:37
kebab: tak, ale poproszę o rozpisanie
4 gru 21:49
kebab: i najlepiej wyjaśnienie czmu mianownik jest taki rozbudowany :
4 gru 21:50
kebab: help
4 gru 22:21
Bogdan: rysunek a może taki obrazek pomoże?
4 gru 22:36
kebab: Wiem, że wyjdzie 8/18 i owszem bardzo pomoże, ale czy na maturze obrazek mi zaliczą? Czy obliczenia P(B'|(A n C) u (A n B) u (B n C))?
4 gru 22:43
Bogdan: Obrazek jest tylko ilustracją, trzeba przedstawić analityczne uzasadnienie
4 gru 22:44
Mila: rysunek B− uczeń czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism |B|=5+5+8=18
 8 4 
P(∼K/B)=

=

18 9 
4 gru 23:11
kebab:
 P(AnB) 
nie wiem jak to podstawić do wzoru P(A|B) =

P(B) 
P(B'|(A n C) u (A n B) u (B n C) − 2P (AnBnC) ) jak tak zrobie to potem za trudne się wydaje a jak instyktownie to robie to mi tak wychodzi i po przeliczzeniu dobry wynik
P(AnC) − (AnBnC) 

P(A n C) u P(A n B) u P(B n C) − 2P (AnBnC) 
czyli nie zawsze pod ten wzór trzeba podstawiać, tylko samemu wykombinować, tak logicznie pomyśleć? emotka
4 gru 23:20
kebab: Dziękuje Mila emotka
4 gru 23:21
kebab: Ale czy na maturze takie coś zaliczą? czy trzeba to rozpisać tym wzorem P(A|B)
4 gru 23:22
Mila: Zaliczą. Nie przejmuj się tym zadaniem. Maturzyści od 2009 roku go rozwiązują. Postaram się pomyśleć nad innym wyjaśnieniem.
4 gru 23:33