prawdopodobienstwo warunkowe
kebab: 20% uczniów czyta czasopismo motoryzacyjne
30% uczniów czyta czasopismo kobiece
40% uczniów czyta czasopismo młodzieżowe
13% uczniów czyta czasopismo motoryzacyjne i młodzieżowe
5% uczniów czyta czasopismo motoryzacyjne i kobiece
10% uczniów czyta czasopismo kobiece i młodzieżowe
5% uczniów czyta wszystkie trzy
Oblicz prawdopodobienstwo tego ze losowo wybrany uczen nie czyta czasopism kobiecych, jesli
czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism
4 gru 21:10
tomek:
diagram Venna do tego?
4 gru 21:27
kebab: nie ma nic w poleceniu, ale możesz jak chcesz
4 gru 21:30
tomek:
| 8 | |
| ...to dobra odpowiedź? |
| 18 | |
4 gru 21:37
kebab: tak, ale poproszę o rozpisanie
4 gru 21:49
kebab: i najlepiej wyjaśnienie czmu mianownik jest taki rozbudowany :
4 gru 21:50
kebab: help
4 gru 22:21
Bogdan:

a może taki obrazek pomoże?
4 gru 22:36
kebab: Wiem, że wyjdzie 8/18 i owszem bardzo pomoże, ale czy na maturze obrazek mi zaliczą? Czy
obliczenia

P(B'|(A n C) u (A n B) u (B n C))?
4 gru 22:43
Bogdan:
Obrazek jest tylko ilustracją, trzeba przedstawić analityczne uzasadnienie
4 gru 22:44
Mila:

B− uczeń czyta przynajmniej dwa rodzaje czasopism
|B|=5+5+8=18
4 gru 23:11
kebab: | | P(AnB) | |
nie wiem jak to podstawić do wzoru P(A|B) = |
| |
| | P(B) | |
P(B'|(A n C) u (A n B) u (B n C) − 2P (AnBnC) ) jak tak zrobie to potem za trudne się wydaje

a jak instyktownie to robie to mi tak wychodzi i po przeliczzeniu dobry wynik
| P(AnC) − (AnBnC) | |
| |
| P(A n C) u P(A n B) u P(B n C) − 2P (AnBnC) | |
czyli nie zawsze pod ten wzór trzeba podstawiać, tylko samemu wykombinować, tak logicznie
pomyśleć?
4 gru 23:20
kebab: Dziękuje Mila
4 gru 23:21
kebab: Ale czy na maturze takie coś zaliczą?

czy trzeba to rozpisać tym wzorem P(A|B)
4 gru 23:22
Mila:
Zaliczą. Nie przejmuj się tym zadaniem. Maturzyści od 2009 roku go rozwiązują.
Postaram się pomyśleć nad innym wyjaśnieniem.
4 gru 23:33