matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Banał granice, nie jestem pewny
Mati:
Lim
x+1
=
x−−−−−>
∞
x
2
4 gru 20:58
Jack:
0
4 gru 20:58
Mati:
muszę wyciągnąć x przed nawias czy x
2
?
4 gru 20:59
Mati:
tak myślałem, dzięki
4 gru 20:59
Jack:
x + 1
1
x (1 +
)
x
1
1 +
x
lim
= lim
= lim
= 0
x
2
x
2
x
x−>
∞
4 gru 21:03