nierówność
Tofik: Czy przy podnoszeniu nierówności obustronnie do potęgi −1 muszę mieć pewność ze obie strony
są dodatnie lub obie ujemne
? i czy zawsze wtedy zmieniam znak nierówności ?
4 gru 20:52
Janek191:
?
4 gru 20:56
Jack: jak sie podnosi do potegi −1?
podaj przyklad...
4 gru 20:58
Tofik: x≥3
1/x≤1/3
4 gru 21:05
Tofik: o takie obustronne podnoszenie nierówności do potęgi −1 mi chodzi...
4 gru 21:05
Janek191:
Do czego to służy ?

?
4 gru 21:07
Jack:
to zalezy jaki jest x, czy ≥ 0 czy < 0
4 gru 21:07
Tofik: właśnie i jak x≥0 to mogę tak podnieść bo są obie strony dodatnie , tak? jakby był ujemny to
już by nie było poprawnie....tak mi się wydaje
4 gru 21:09
Jack:
x ≥ 3 (powiedzmy, ze wiemy, ze x ≥ 0)
wtedy
x ≥ 3 /:x (i tu oczywiscie dochodzi, ze x ≠ 0)
jednakze po co ta operacja?
4 gru 21:11
Tofik: Janek191 chciałam to wykorzystać przy wyznaczeniu zbioru wartości funkcji 1/sinx tylko nie
zadziałało bo sinx może być większy lub mniejszy od zera
4 gru 21:11
Tofik: a jakby było :
x≥−3 i wiem ze x jest ujemne to
1/x≤−1/3 tak ?
4 gru 21:13
Jack: jest ok
4 gru 21:16
Tofik: dzięki
4 gru 21:17
'Leszek: Najpierw wyznacz dziedzine funkcji f(x) =1/sin x
D : x = R\{ kπ}
Oblicz granice dla x→kπ, lim f(x) = ∞, oraz f(1) = 1 , dla sin x =1 ,oraz f(−1) = −1 dla sin x
= −1
Czyli zbior wartosci ZW ⊂ [−1 , ∞ )
4 gru 21:20
tomek:
wychodzi u mnie f(x)∊(−∞,−1>∪<1,+∞)
4 gru 21:22
'Leszek: Tak ,bo jest to funkcja okresowa ,u mnie wystapil blad drukarski ,sorry.
4 gru 21:28