matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie
TK:
Równanie jednorodne, jak zaczac ten przyklad? y'=
y
2
xy−x
2
4 gru 20:48
Benny:
podziel licznik i mianownik przez x
2
4 gru 20:50
Mariusz:
Można od razu podstawić y=ux y'=u'x+u
u
2
x
2
u'x+u=
xux−x
2
u
2
x
2
u'x+u=
ux
2
−x
2
u
2
u'x+u=
u−1
u
2
u'x=
−u
u−1
u
2
−u
2
+u
u'x=
u−1
u
u'x=
u−1
(u−1)
1
u'=
u
x
(u−1)
dx
du=
u
x
a to są zmienne rozdzielone
5 gru 05:50