Zbadaj przebieg zmienności funkcji
karol55: | | 1 | |
Zbadaj przebieg zmiennosci funkcji : f(x)= |
| |
| | lnx | |
4 gru 20:46
Jerzy:
1) Dziedzina
2) Pochodna
4 gru 21:34
karol55: 1) jaka bedzie dziedzina lnx ≠ 0 i co dalej ?
4 gru 21:35
Adamm: x>0
4 gru 21:36
ICSP: i x ≠ 1
4 gru 21:36
karol55: dobra, czyli teraz granice liczymy w punkcie 0, 1, ±
∞
4 gru 21:40
Adamm: −
∞ 
jesteś pewien?
4 gru 21:42
karol55: nie jestem pewien, D: x>0 czyli nie liczymy dla −∞ tak ?
4 gru 21:47
Adamm: tak, ale nie x>0 tylko x>0 ∧ x≠1
4 gru 21:51
karol55: no tak tak, nie dopisałem tego x≠1
4 gru 21:53
karol55: teraz kolejne pytanie dotyczace granic, liczymy w punkcie 0 z plusem, 1 obustronnie i dla +
∞
4 gru 22:00
Jerzy:
0+ i +∞
4 gru 22:12
Jerzy:
No i szukaj pionowej x = 1
4 gru 22:12
karol55: bedzie asypmtota pionowa x=1 i y=0 prawostronna pozioma
4 gru 22:24
karol55: | | 1 | |
Natomiast nie wiem jak z punktem przecięcia. W odpowiedzi jest napisane że pp(e−2, − |
| ) |
| | 2 | |
i nie wiem jak uzyskać takie rozwiązanie
4 gru 22:51
karol55: Niewazne juz, chodzilo o punkt przegięcia a nie przecięcia
5 gru 00:06