Dziedzina równania
Kiner: Jaka jest dziedzina równania log5 [3 + log4 (log2 x + 10)] = 1
4 gru 20:15
Pumba57: x>0
i log2x+10>0
i
3+log4(log2x+10)>0
4 gru 20:18
Kiner: Skąd x>0?
Pierwszy warunek wyszedł mi x<2048 a drugi log2 x +10< 164 i to poprawna dziedzina?
4 gru 20:22
5-latek: z log2x (x jako liczba logarytmowana >0
4 gru 20:23
Kiner: Fakt, dzięki. Ta dziedzina jest dobrze?
4 gru 20:24
Kiner: Czy ktoś może mi pomóc?
4 gru 21:18
5-latek: jesli jest takie polecenie to nalezy wyznaczyc
jesli rozwiazujesz rownanie to mozesz rozwiazywac metoda analizy starozytnych i na koncu
sprawdzic rozwiqazania .
4 gru 21:21
Kiner: Polecenie jest rozwiąż równanie ale najpierw robi się dziedzinę więc nie mam możliwości
sprawdzić w odpowiedzi czy dobra dziedzina
4 gru 21:26
Eta:
Do czego Ci dziedzina?
Masz rozwiązać równanie :
3+log4(log2x +10)=5
log4(log2x+10)=2
log2x +10= 16
log2x=6
x=26=64>0
Sprawdzamy: L= log5(3+log4(log264+10))= log5(3+log416)= log55=1=P
4 gru 21:27