Ciagi
riku: Oblicz sume wszystkich liczb 2 cyfrowych liczb naturalnych ktore przy dzieleniu przez 5 dają
reszte 1 albo 4
4 gru 20:07
Adamm: żeby dawały resztę 1 lub 4 ich cyfra jedności musi wynosić : 1 lub 4 lub 6 lub 9
11+21+..+91+14+24+..+94+16+26+...+96+19+..+99=
| | 11+91 | | 14+94 | | 16+96 | | 19+99 | |
= |
| *9+ |
| *9+ |
| *9+ |
| *9 = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 gru 20:18
Eta:
1/ 11,16,......,96 −− tworzą ciąg arytm. i jest ich 18
2/14, 19,.....,99 −−− tworzą ciag arytm. i jest ich 18
S=(11+96+14+99)*9= 220*9=1980
4 gru 20:42