Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną
Falitac: Rozwiąż równanie:
3|x−1|+2|x+2|=9+3x
4 gru 19:13
Pumba57: Walcz przedzialami
4 gru 19:19
Falitac: Nie rozumiem?
4 gru 19:39
Charlie_wykałaczka: Przedziały
4 gru 19:39
Pumba57: |x−1|=0 dla x=1
|x+2|=0 dla x=−2
wiec mamy takie przedzialy
1. x∊(−∞, −2)
2. <−2,1)
3. <1,∞)
mamy 3 przedzialy bo przedzialow jest zawszs o jeden wiecej ni wartosci bezwzglednych
W 1 przedziale |x−1}= −(x−1)= −x+1= 1−x
|x+2|= −(x+2)= −x−2
rownanie nasze ma postac
3(1−x)+2(−x−2)= 9+3x
rozwiaz to
Potem nastepne dwa przedzialy
4 gru 19:46
Falitac: No dobra to już lepiej, ale chyba potrzeba jeszcze założeń bo x leży poza wartością bezwzględną
4 gru 19:51
Pumba57: Nie trzeba .Rozwiazuj
4 gru 19:54
Eta:
1/ założenie ! 9+3x≥0 ⇒ x ≥ −3
4 gru 19:56
Falitac: 1)x=−4/5
2)x=−1/2
3)x=1/4
dobrze?
4 gru 19:59
Pumba57: Dobry wieczor

Moge tez rozwiazywac metoda starozytnych i na koncu sprawdzic rozwiazania bo to jest rownanie .
4 gru 20:01
Falitac: no dobra a dla takiego równania:
|2x−3|−|3x−2|=5−x
założenie będzie takie?:
5−x≥0
5≥x
x≤5
4 gru 20:05
Pumba57: Tak
4 gru 20:19